Ciastka owsiane na zdrowie

zdrowe ciastka
ciasteczka
Jestem zwolenniczką domowego jedzenia, od dawna nie kupujemy ciastek w sklepie. Nie ważne czy są na wagę, czy pakowane. Wolę z pieca, ulepione własnymi rękoma.  Sama decyduje o ilości cukru, dodatkach i kaloryczności.
Dzisiaj przedstawiam Wam zdrowe ciastka owsiane, które nie mogą się nie udać – mój dwuletni syn był pomocnikiem i wyszły cudowne!
Przepis zaczerpnęłam z bloga niebonatalerzu. Ciastka robi się szybko i są obłędnie pyszne. Wiele przepisów z tej strony jest godnych polecenia, dlatego zachęcam do zaglądania.
Czas przygotowania: 10 minut

SKŁADNIKI

2 szklanki płatków owsianych ‚górskich’
1,5 szklanki mąki (może być razowa, pełnoziarnista)
2 jajka
3/4 szklanki cukru (ilość i rodzaj cukru wg uznania)
100 g roztopionego masła
dwie garści dodatków – rodzynki, żurawina, kawałki czekolady, orzechy, słonecznik, migdały itp.
gruby cukier do posypania wierzchu ciastek

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką. Jeżeli masa będzie za gęsta, wystarczy dodać parę łyżek wody / mleka.

Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko.
Temp. pieczenia: 160 C                 Czas: 10 minut

Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów:
– bez cukru
– z dodatkiem proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej (około łyżeczki)
– bez dodatków
– z dodatkiem kakao (2-3 łyżki)
 
Zapewniam, że zawsze wyjdą przepyszne 🙂
Facebook Comments
We use Cookies - By using this site or closing this you agree to our Cookies policy.
Accept Cookies
x
Shares