Leczo z cukinią do słoików

Leczo z cukinią jest na tyle uniwersalnym daniem, że warto je mieć w słoikach na zimę. Nie znoszę robić przetworów na zimę, gdy na na dworze jest słoneczna pogoda i mogłabym w tym czasie wylegiwać się na plaży. Ale zapewniam, że warto poświęcić choć jeden dzień (lub noc ;)) by zimą móc cieszyć się wyjątkowym smakiem minionego lata!

Skład jest krótki, bo ma być tak by pasowało do wszystkiego na co będziemy mieli ochotę zimą. Do takiego leczo podsmażycie sobie kiełbaskę z cebulką albo ugotujecie pierś z kurczaka. Wsuniecie prosto ze słoika albo podgrzejecie i zjecie przegryzając bułeczką 😉

Do czego ?

Leczo z cukinią z mojego przepisu można łączyć z wieloma składnikami – z kurczakiem, indykiem, kiełbasą, pieczarkami, a jako dodatek zastosować makaron, ryż albo zjeść po prostu ze świeżą chrupiącą bułeczką. W moim domu są też zwolennicy jedzenie leczo z ziemniakami… ekhem, nie będę tego komentować 😉

Co potrzebujemy ?

  • Cukinia. Może być duża, ale nie przerośnięta, bo będziemy zmuszeni wykrawać duże pestki
  • Papryka czerwona i żółta, z przewagą czerwonej
  • Pomidory. Świeże, polskie, sezonowe
  • Cebula
  • Czosnek
  • Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka i jak ktoś lubi na ostro – chili, wskazane jest też ziele angielskie i liść laurowy.

Proporcje ? Stosuję zasadę, że na jedną średnią cukinię daję 1 średnią paprykę, 1/4 cebuli i ząbek czosnku.

leczo z cukinii

Jak przygotować leczo z cukinią ?

Cukinie kroimy w grubszą kostkę (około 1 cm). Wrzucamy do dużego garnka i gotujemy pod przykryciem aż zmięknie.

Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Przyprawiamy. Mieszamy co jakiś czas. A gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.

Usmażone warzywa wrzucamy do garnka z ugotowaną cukinią. Mieszamy całość. Po czym dodajemy pokrojone i zblendowane pomidory (do powstałego sosu pomidorowego można dodać koncentrat pomidorowy jak ktoś lubi).

Gotujemy jeszcze kilka minut. Smakujemy i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.

leczo z cukinią


Słoiki oraz dekielki dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem.

Gorące leczo przekładamy do słoików i zakręcamy. Przewracamy do góry nogami i przykrywamy ściereczką.

Jeżeli wieczko jest wklęsłe nie ma potrzeby pasteryzowania. Natomiast jeśli wieczko się nie zassało to pasteryzuje:

Na dnie garnka układam ściereczkę, wkładam słoiki i dolewam wody do 1/3 ich wysokości. Gotuję 20 min.

Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury leczo w słoiku. Nie wyciągam od razu słoików z garnka. Czekam aż nieco ostygną a dopiero potem wykładam je na blat do góry nogami.

 

 

Facebook Comments
We use Cookies - By using this site or closing this you agree to our Cookies policy.
Accept Cookies
x
Shares