Szybkie ciasto z truskawkami, łatwe i dietetyczne

Szybkie w wykonaniu ciasto z zarodkami pszennymi, bez tłuszczu. Ciasto idealnie komponuje się z dowolnymi owocami, które można zapiec w piekarniku wraz z ciastem lub dodać świeże już po upieczeniu.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis z truskawkami, które już niebawem pojawią się w naszych ogródkach i sklepach !

Zarodki pszenne są niezwykle zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają w sobie błonnik i wartościowe składniki odżywcze. Polecane szczególnie osobom będącym na diecie odchudzającej gdy mamy do czynienia z osłabieniem organizmu.

W zarodkach pszennych znajdziemy:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • witaminy z grupy B, witaminę E
  • potas
  • fosfor
  • magnez
  • żelazo
  • miedź
  • cynk
W 100 g zarodków pszennych
białko roślinne tłuszcze węglowodany
27 g 9 g 31 g

szybkie ciasto z truskawkami


Składniki na szybkie ciasto z truskawkami:

  • 1 szklanka zarodków pszennych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (lub owsianej, gryczanej, żytniej, pszennej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub dowolnego słodu (miód, ksylitol)
  • truskawki lub dowolne, ulubione owoce
  • ziarno sezamu

Jak zrobić ciasto z zarodkami pszennymi:

W misce wymieszać suche składniki: przesiana mąka, zarodki pszenne, soda oczyszczona/proszek do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając.
Do masy jajecznej dodać suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Blaszkę wysmarować masłem i posypać otrębami. Wylać ciasto, a na wierzchu wyłożyć owoce.
Uwaga: owoce z kompotu należy uprzednio odsączyć. 
Na owoce można wysypać ziarno sezamu, płatki migdałowe.
Temperatura pieczenia: 170 C

Czas pieczenia: 40 min


Jeśli spodobał Ci się ten wpis, to będzie mi miło jak udostępnisz go w mediach społecznościowych 🙂
Zachęcam też do obserwowania nas na:
Facebook Comments
We use Cookies - By using this site or closing this you agree to our Cookies policy.
Accept Cookies
x
Shares