Syrop na zdrowie – domowe, sprawdzone i dla dzieci

Sezon chorobowy w pełni. Do tej pory ten temat był nam nieznany, ale nagle coś się złamało, pękło, popsuło. To już trzeci tydzień chorowania – dla małego dziecka to spory wysiłek.

Z bólem patrzymy o poranku, jak dzieci idą do przedszkola. My to nawet nie zdążyliśmy iść na zajęcia adaptacyjne. Już pierwszego dnia trafiliśmy do szpitala (o czym więcej poczytacie w poście ->LINK). Badania, lekarze, zalecenia i w końcu decyzja o podaniu antybiotyku. Kolejnego.

Szczerze? Mam DOŚĆ! Jak słyszę jego kaszel w środku nocy, to mnie krew zalewa.

Już nawet zaczyna mnie wkurzać wypytywanie o zdrowie mego syna. Przecież widać – chodzę w dresie, nieumalowana, mam tłuste włosy, zjeść nie mam kiedy – no to chyba siedzę w domu na opiece i wycieram smary małego człowieka co nie?

Na początku dziękowałam za zainteresowanie, opowiadałam jak to strasznie się martwię. Czułam, że innych też obchodzi mój los i nie jestem sama. Ale teraz unikam ludzi, bo nie chce już mi się gadać, że jeszcze nie, że jeszcze jest chory, że kaszle, kicha i w kółko płacze.

Tak się wkurzyłam, że poszłam z rana na rynek. Nakupowałam cebul, buraczków, czosnków, imbirów, cytryn i innych zabijaków zarazków. Wróciłam do domu w bojowym nastroju – już ja go sama lepiej wyleczę!


Poniżej przedstawiam Wam najbardziej skuteczne syropy, które w łatwy sposób można przygotować w domu. Są niezwykle tanie, a ich skład nie budzi podejrzeń. Zdecydowanie warte wypróbowania.

Syrop z buraka

Zastosowanie:

W anemii, podczas chorób wirusowych i bakteryjnych. W przeziębieniach, kaszlu.

Właściwości buraka:

Wysoka zawartość żelaza oraz kwasu foliowego, zapobiega anemii. Posiada właściwości przeciw nowotworowe. Pomaga w walce z wirusami, wzmacnia odporność organizmu, pomocny w kaszlu – ma właściwości wykrztuśne.

Przygotowanie:

Surowego buraka obrać i zetrzeć na tarce lub jak wolisz pokroić na talarki. Ułożyć w słoiczku i zasypać cukrem lub zalać syropem z miodu i cytryny. Odstawić na kilka godzin.

Podawać po jednej łyżeczce syropu rano i wieczorem.

Syrop z cebuli

Zastosowanie:

Infekcje górnych dróg oddechowych (zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli itd.)

Właściwości cebuli:

Ma właściwości antybiotyku, niszczy bakterie. Zapobiega infekcjom i pomaga w gojeniu ran. Ma działanie wykrztuśne i przeciwzapalne.

Przygotowanie:

Cebule obrać i drobno pokroić. Wrzucić do słoika i zasypać cukrem lub syropem z miodu i cytryny. Odstawić na 12 h.

Podawać po jednej łyżeczce syropu rano i wieczorem.

 

Syrop z czosnku

Zastosowanie:

Przeziębienie i grypa. Wzmocnienie odporności.

Właściwości:

Działanie przeciwwirusowe.  Naturalny antybiotyk.

Przygotowanie:

Czosnek drobno pokroić, przełożyć do słoika i zalać sokiem z cytryny oraz odrobiną wody.Można dodać miód. Odstawić na dzień bądź dwa.

Podawać po jednej łyżeczce na dobę

Syrop z selera

Zastosowanie:

Infekcje górnych dróg oddechowych.  Kaszel. Wzmocnienie odporności.

Właściwości selera:

Ma bardzo dużo soli mineralnych i witamin.

Przygotowanie:

Selera pokroić na talarki. Wsadzić do słoika i zasypać cukrem lub zalać syropem z miodu i cytryny. Odstawić na kilka, kilkanaście godzin.

Podawać po jednej łyżeczce rano i wieczorem.


 

Facebook Comments
We use Cookies - By using this site or closing this you agree to our Cookies policy.
Accept Cookies
x
Shares